Projekt Financije za svakoga osvoji je nagradu Zagrebačke burze

U Zagrebu su u utorak 12.prosinca svečano dodijeljene  Nagrade Zagrebačke burze za 2017. godinu.

Odbor za Nagrade Zagrebačke burze odlučio je o nagradama u ukupno sedam kategorija, razmatrajući objektivne, statističke kriterije, ali i ukupan doprinos edukaciji i razvoju domaćeg tržišta kapitala.  Nagrade su dodijeljene za naredne kategorije: Dionica s najvećim prometom; 2. Dionica s najvećim porastom cijene; 3. Dionica s najvećim porastom prometa; 4. Član godine; 5. Nagrada Akademije Zagrebačke burze za izuzetan doprinos edukaciji o tržištu kapitala; 6. Nagrada za izuzetan doprinos razvoju tržišta kapitala; i 7. Dionica godine prema izboru javnosti

Nagrada Akademije Zagrebačke burze za izuzetan doprinos edukaciji o tržištu kapitala pripala je Udruzi društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO).

Financije za svakoga, projekt koji je namijenjen edukaciji o financijama i tržištu kapitala pokrenut je u suradnji s Native Ad studiom Hanza medija i Ekonomskim fakultetom. U nepune dvije godine, koliko projekt traje objašnjeno je 40 kompleksnih financijskih pojmova u sklopu Financijskog leksikona za svakoga. Organizirano je osam radionica u kojima je sudjelovalo oko 400 polaznika.

Radionice Financije za svakoga, koje su održane u Zagrebu, Čakovcu, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Šibeniku i Splitu, a na zahtjev građana održane su i dvije radionice u Zagrebu. Radionice su vodile  dvije docentice s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu – Andrea Lučić i Dajana Barbić, a Financijski leksikon za svakoga potpisuje Petar Šiško, magistar monetarne teorije i politike na splitskom Ekonomskom fakultetu. 

Prilikom preuzimanja nagrade Dijana Bojčeta Markoja, direktorica UMFO-a kazala je:

“Važan aspekt financijske pismenosti je mirovinska financijska pismenost, a danas kada je životni vijek sve dulji, a demografske promjene u svim europskim zemljama radikalno mijenjaju stare paradigme, izuzetno je važno na vrijeme početi planirati kvalitetan život u trećoj životnoj dobi. Stoga nas ova nagrada posebno veseli i čini ponosnima te nam daje poticaj da nastavimo sa započetim projektima jer uloženi trud svih sudionika u projektu je prepoznat ne samo od građana već i od struke”.

Damir Grbavac- predsjednik Uprave Raiffeisen društva za upravljanje mirovinskim fondovima istaknuo je: Te su radionice nešto što želimo dati kao svoj doprinos financijskom opismenjavanju hrvatske javnosti.

– Dosad se puno govorilo o financijskoj pismenosti, ali izostao je rad na terenu. Ovo je prvi put da je netko organizirao i financirao rad na terenu, i to u manjim sredinama, gdje ljudi nemaju toliku dostupnost informacija – zaključila je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Neja Markičević/HANZA Media

Neja Markičević/HANZA Media

Neja Markičević/HANZA Media

Neja Markičević/HANZA Media

Neja Markičević/HANZA Media

Neja Markičević/HANZA Media