Osvrt na rezultate rada obveznih mirovinskih fondova od 2002. – 2015. godine

Prošle je godine  prosječni prinos  obveznih  mirovinskih fondova, u kojima  svi zaposleni građani Republike Hrvatske štede za mirovinu, izdavajajući mjesečno 5 posto svojih primanja, dosegnuo čak 11,36% (što znači da su na uloženih 100 kn fondovi svojim članovima zaradili  više od 11 kn), a prosječni godišnji prinos od osnivanja iznosi 6,06%, dok je za zadnje tri godine ta brojka 9,32%.

ZAGREB, 26. veljače,2015.  Na današnjoj konferenciji za medije u Novinarskom domu, prvi puta je javno predstavljena Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima, koja za cilj ima promicanje  rada mirovinskih fondova i  upoznavanje javnosti  s  poslovanjem kao  i aktivnostima vezanim uz njihovo poslovanje. Udruga – UMFO je dio europskog udruženja  mirovinskih fondova (EFRP).

Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava  predstavila je rezultate rada obveznih mirovinskih fondova za 2014. godinu u kojoj je ostvaren prosječan prinos od 11,36%. Prosječan godišnji prinos u posljednje tri godine iznosio je 9,32%. Nakon gotovo trinaest godina rada ostvaren je prosječni godišnji prinos od osnivanja u visini 6,06%.

S ovakvim prinosima obvezni mirovinski fondovi svojim članovima su do početka 2015. godine ostvarili ukupno20,71 milijardi kuna nove vrijednosti, odnosno zarade.  Naime, od početka rada ukupne uplate doprinosa iznose 49,85 milijardi kuna, a neto imovina pod upravljanjem na 31.12.2014. iznosila je 66,28 milijardi kuna, dok razliku predstavljaju isplate koje se većinom odnose na članstvo djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba.

Prema modelima koji uzimaju u obzir sve relevantne parametre trenutno 75% uplaćenih doprinosa u I stup daje 54,14% ukupne mirovine, a 25% uplaćenih doprinosa u II stup daje 45,86% od ukupnih mirovinskih primanja.

Prema OECD Global Pension Statistics  gledano za cijeli period rada, hrvatski mirovinski fondovi spadaju u sam vrh ostvarenih realnih prinosa u zemljama Europe. U tom periodu hrvatski mirovinski fondovi ostvarili su prosječan realni godišnji prinos od 3,09%, bolje od prosječnog realnog prinosa njemačkih, švicarskih, belgijskih, talijanskih i mirovinskih fondova ostalih zemalja.

Prema istraživanju koje je provela agencija Ipsos puls, na reprezentativnom uzorku od 1100 ispitanika, 40% ispitanika ne zna niti približno stanje na svoje računu, a svega njih 13% zna točan iznos prinosa svog fonda.