Održana Konferencija „Demografija – refleksije na mirovinski sustav

Zagreb, 28. veljače 2017. – Održana je konferencija „Demografija – refleksije na mirovinski sustav“, u organizaciji Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima I mirovinskih osiguravajućih društava I HANZA Medija, a pokrovitelji konferencije su bili  Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske.

Cilj konferencije je osvijestiti ozbiljnost demografskih problema kao središnjega pitanja hrvatske budućnosti te postizanje učinkovitog i sveobuhvatnog odgovora na demografske izazove i njihovu usku povezanost s održivošću mirovinskoga sustava.

Sudionike je pozdravio Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista, istaknuvši kako su svi u Hrvatskoj svjesni da je demografska struktura ključno pitanje budućnosti države. Budućnost će biti teška ako se ne riješe demografski problemi u skorije vrijeme. Najveći izazov je ukazati da problemi traže koordiniranu akciju više resora, te je cilj ovog okupljanja osvijestiti javnost da nema sustava koji nije pod utjecajem demografije.

Uvodni govor održao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, te istaknuo:

”Kako bi trenutna demografska situacija, analize, predviđene mjere kao i razlozi zbog kojih ih poduzimamo bili približeni javnosti, o demografiji moramo govoriti i više i trajno, poručio je premijer Andrej  Plenković na početku svog obraćanja. Rekao je i da su u većini europskih društava, a posebno istočnoeuropskih, demografski pokazatelji već niz godina vrlo negativni. ”To je očito i u Hrvatskoj”, dodao je.

”Hrvatska demografski stari, u samo jednom desetljeću izgubila je preko 150 tisuća stanovnika. Velika područja zemlje ostaju bez ljudi, stopa nataliteta je niska, a mladi iseljavaju. Prosječna starost porasla je za 10 godina. Popis iz 2011. pokazuje da je popis starijih od 65 godina premašio broj mlađih od 14 godina. Gotovo svaki peti Hrvat danas je stariji od 65”, rekao je premijer i dodao kako se takva situacija odražava na sve aspekte društva, osobito na gospodarstvo, zdravstveni i mirovinski sustav i ravnomjerni razvoj.

”Uz negativno prirodno kretanje stanovništva, proteklih godina bio je izražen trend iseljavanja ljudi, osobito mladih i obrazovanih”, rekao je.

 

Nakon premijerovog obraćanja predstavljena je studija  dr.sc. Stjepana Šterca : „Demografski razvoj Hrvatske kao temelj planiranja mirovinskog sustava“, te  izlaganje “Demografska strategija Republike Hrvatske“ državnog tajnika za demografiju Marina Strmote. Nakon uvodnoga dijela, uslijedila je panel rasprava “Demografija: refleksije na mirovinski sustav”, čiji je fokus bio stavljen na mjere kojima bi se negativni trendovi trebali zaustaviti. Panelisti su bili: Nada Murganić, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, dr.sc. Tomislav Ćorić, ministar rada i mirovinskoga sustava, Petar Vlaić, predstavnik Udruženja mirovinskih fondova i predsjednik Uprave Erste Plavi, Velimir Šonje, nezavisni ekonomist te Gojko Drljača kao moderator panela.

Preuzmite prezentacije

Demografski razvoj Hrvatske kao temelj planiranja mirovinskog sustava

Provedbeni plan mjera za demografsku revitalizaciju RH

Prezentacija panel