ODRŽAN OKRUGLI STOL AKADEMIJE ZAGREBAČKE BURZE I UDRUGE MIROVINSKIH FONDOVA I MIROVINSKIH OSIGURAVAJUĆIH DRUŠTAVA

„Demografija i utjecaj na gospodarski rast, mirovinski sustav i tržište kapitala“

22. siječnja 2016. ‒ Na Zagrebačkoj burzi održan je prvi okrugli stol Akademije Zagrebačke burze u 2016. pod nazivom „Demografija i utjecaj na gospodarski rast, mirovinski sustav i tržište kapitala“.

U diskusiji su sudjelovali dr. sc. Danijel Nestić, Znanstveni savjetnik na Ekonomskom institutu, Zagreb;  dr. sc. Stjepan Šterc s Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu; dr. sc. Ante Žigman, Viši savjetnik u Uredu guvernera Hrvatske narodne banke; Petar Vlaić, predsjednik Uprave ERSTE d.o.o. društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim  mirovinskim fondovima; te dr. sc. Igor Gvozdanović, predsjednik Uprave Platinum Investa i predavač na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa, ujedno i moderator diskusije.

U izuzetno zanimljivoj diskusiji sudionici su se dotaknuli važnih pitanja među kojima su i aktualna izbjeglička kriza te spremnost Hrvatske na uvoz radne snage, važnost projekcije demografskih promjena za gospodarski rast i makroekonomsku politiku te održivost mirovina uz demografsko starenje stanovništva Hrvatske. Diskutiralo se o izmjenama demografske politike potrebnima za poticaj gospodarskom rastu, kao i utjecaju demografskih promjena na tržišta kapitala s aspekta povezanosti starenja stanovništva i projicirane dobne strukture sa stavom prema investiranju i riziku.

Sudionici su i ovaj put ispunili dvoranu Zagrebačke burze do posljednjega mjesta te pokazali da postoji veliki interes i potreba za otvorenim diskusijama o ovakvim aktualnim temama značajnima za sudionike tržišta kapitala, ali i za opću javnost.

Predsjednik Uprave Erste društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima Petar Vlaić objasnio je kalkulaciju prema kojoj se vidi koliko budućim umirovljenicima znači drugi stup.

bez obzira na tri puta manja izdvajanja za drugi stup, u budućnosti će biti veća mirovina iz 2. u odnosu na prvi stup. Ako uzmemo u obzir da je  osoba  zaposlena na današnji dan, da će raditi 40 godina s prosječnom bruto plaćom od 7.800 kuna. Kroz radni vijek izdvajat će  15 posto za prvi mirovinski stup i tri puta manje, pet posto, za drugi. Nakon 40 godina, mirovina iz prvog stupa iznosit će mu 2.700, a iz prvog 2.300 kuna

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *