Forum „Financije za svakoga“

U srijedu 14. veljače na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je forum Financije za svakoga – financijskom edukacijom do boljeg života u svim krajevima Hrvatske.

Na otvaranju foruma sve prisutne je pozdravio dekan Ekonomskog fakulteta dr.sc Lajoš Žager istaknuvši zadovoljstvo velikim interesom javnosti za projekt Financije za svakoga.

Ministar financija Zdravko Marić u svom uvodnom obraćanju istaknuo je „ Kao ministar financija želim svojim primjerom pokazati koliko je važno upravljanje financijama. Kako se kao građani  trebamo odgovorno ponašati prema novcu i ne trošiti ono što nemamo, tako i državni proračun ne smije biti u minusu.“

Tijekom 2017. godine UMFO je u suradnji s medijskim partnerom Native Ad Studija HANZA medie i Ekonomskim fakultetom organizirao radionice financijske pismenosti u sedam Hrvatskih gradova. Radi se o projektu pokrenutom u cilju povećanja financijske pismenosti kako bi se građanima Hrvatske olakšalo svakodnevno donošenje financijskih odluka. Na radionicama sudjelovalo je i više od 350 osoba te naučilo kako štedjeti za mirovinu, kako upravljati kućnim budgetom i kako efikasnije upravljati novcem. projekt je na portalu Jutarnji.hr pratilo više od 200.000 ljudi.

Na forumu su predstavljeni rezultati istraživanja „Financijskom edukacijom do boljeg života u mirovini“ kojeg su provele i predstavile dr.sc Andrea Lučić i dr.sc. D ajana Barbić. istraživanje je provedeno na uzorku od 128 ispitanika, polaznika radionica „Financije za svakoga“. Prema rezultatima, većina ispitanika svoju financijsku pismenost ocjenjuje kao osrednju te smatra kako je država dužna osigurati mirovinu iz prvog i drugog stupa mirovinskog osiguranja. Stoga je nizak postotak onih koji samostalno ulažu ili štede za mirovinu. Ispitanici su pokazali visoki stupanj interesa za temu osobnih financija, a rezultati istraživanja pokazali su da je njihovo znanje o temi financijskog ponašanja i planiranja mirovine poraslo nakon sudjelovanja u radionici. Prezentaciju istraživanja možete ovdje pogledati.

Na panelu foruma sudjelovali su: dr.sc Ante Žigman (HANFA), Bojan Fras (HNB), Darko Tot (Ministarstvo znanosti i obrazovanja), Marijana Ivanov (Ekonomski fakultet), Manica Hauptman (Europska komisija), Damir Grbavac (Raiffeisen) i Dijana Bojčeta Markoja (UMFO)

Poruka foruma bila je da  financijska odgovornost i planiranje štednje za financijsku sigurnost u starosti sve je više na samim građanima te financijsko obrazovanje građana postaje sve važnije.

Financije za svakoga [pozivnica]
Umfo 14.2.
Preuzmite prezentaciju ovdje.